راستش میخواستیم با شما درباره «پادکست» صحبت کنیم. برای همین شروع به نوشتن این مقاله کردیم.
ریشه کلمه پادکست
پادکست از ترکیب دو واژه (brodcast و ipod) تشکیلشده است.
padcast = ipod + broadcast
broadcast در زبان انگلیسی به معنای انتشار است و ipod پخشکننده موسیقی شرکت اپل است. از ترکیب این دو واژه، padcast ساختهشده است. معادل پیشنهادی برای واژه پادکست، «پاد پخش» است که از دیگر معادلهای پیشنهادی مانند وبلاگ صوتی، رادیو اینترنتی و رادیو نت برای مخاطب آشناتر است.
پادکست در لغتنامه
پادپخش، جدیدترین فناوری تولید و نشر محتوای صوتی در اینترنت است. لغتنامه «آکسفورد» این واژه را اینگونه تعریف کرده است: «برنامهای رادیویی که دیجیتالی ضبطشده و برای دانلود و قرار دادن در دستگاههای شخصیِ پخشِ صدا در اینترنت گذاشته میشود.»
ویکیپدیا نیز از این عبارات برای معرفی واژه پادکست کمک گرفته است: «پادکست یا پاد پخش، یکی از روشهای انتشار پرونده بر روی اینترنت است. ضبط صدا نامِ عمومیِ نوعی برنامه آوایی است که به شکل یک فایل صوتی، روی یک پخشکننده موسیقی دیجیتال قرار میگیرد. پادکستها به دو طریق پخش آنلاین از رویِ دکمه پخش در صفحه وب یا دانلود فایلِ صوتی روی سیستمِ کامپیوتر یا موبایل و اجرایِ آن شنیده میشود.»
پادکست چیست؟
پادکست، جدیدترین فنّاوری برای انتشار صوت بر روی شبکه اینترنت است. کاربران میتوانند صوت خود را ضبط کنند و ساختههای صوتی و کلامی خود را در اینترنت قرار دهند. با استفاده از این قالب چندرسانهای، مخاطبان زیادی صوت شمارا دانلود میکنند، گوش میکنند و به سمت شما جذب خواهند شد. پادکستها هم بر روی موبایل و هم بر روی شبکههای کامپیوتری اجراشدنی هستند. ضبط صدا یک روش تولید محتوای الکترونیکی است که بر مبنای فایلهای صوتی هستند. این روش از سال 2004 رایج شد و بهعنوان روشی مؤثر در ارائه اخبار رسانههای دیجیتال یا آموزش مجازی استفاده میشود.
ویژگیهای پادکست
ضبط صدا مانند Radio Broadcasting و Online Audio/Video streaming است که اطلاعات را به شکل فایلهای صوتی ارائه میکنند.
پادپخش به روش Pull Technology عمل میکند. در روش Pull Technology، مشتری تقاضاهایی دارد و بر اساس نیازهایش به محتوای وبسایت دسترسی پیدا میکند. بیشتر ما با نحوه کار رادیو آشنا هستیم. روش کار رادیو Push Technology است. در این روش محتوا به مخاطب تحویل داده میشود، بدون پرسیدن پاسخی از مخاطب و دانستن نیازهای او در آن لحظه.
در رادیو اینترنتی، این امکان وجود ندارد که کاربر، محتوا را عقب و جلو ببرد و تکهای از محتوا را گوش کند؛ درحالیکه در پادکست کاربر همه این کارها را میتواند انجام دهد و آن را کنترل کند.
پسازآنکه ضبط صدا از اینترنت گرفته شد، میتواند استفاده شود، بدون اینکه مجدداً به اتصال به اینترنت نیاز باشد. در بعضی از روشها، پس از دریافت نیز به اینترنت نیاز است.
پادکستها در دستگاههایی بهجز کامپیوتر نیز اجراشدنی هستند. دستگاههایی که پادکستها را اجرا میکنند، بسیار کوچک و قابلحمل هستند و در هر زمان و هر مکانی میتوان از آنها استفاده کرد.
پادکست کار مخاطب را آسان میکند. با تنظیم نرمافزار، کپی محتوا به دستگاه پخش آن بهطور خودکار انجامشده و کاربر همیشه آخرین و جدیدترین اطلاعات را در دستگاه پخش محتوای صوتی خود خواهد داشت. با این کار از سر زدن به وبسایتها و اطلاع از محتوای جدید بینیاز خواهید شد.
تفاوت پادکست و ویدئو کست
فرق میان ویدئو کست با پادپخش در این است که به برنامههای تصویری اطلاق میشود. البته پادپخش از ویدئو کست بهتر است؛ زیرا یک فایل تصویری 30 دقیقهای حجمی بیشتر از 50 مگابایت خواهد داشت. در بعضی مناطق، حجم زیاد فایل کاربر را با مشکل دانلود روبهرو میکند. حجم فایل صوتی 30 دقیقهای در حدود 4 مگا است.
روشی جذاب و رو به رشد
هدف از تولید پادکست و انتشار آن، به دست آوردن مخاطب آنلاین از بین میلیونها نفر است. خبر خوب این است که ایجاد، ارتقا و انتشار ضبط صدا نسبتاً آسان است. ضبط صدا هرروز محبوبتر میشود. بسیاری از وب مستران و وبلاگ نویسان به سمت فایلهای صوتی روی آوردهاند تا از این طریق، پیام خود را به دیگران انتقال دهند. پادکستهای آموزشی، امروزه دلخواه مردم هستند. تنها ۵ تا ۱۰ دقیقه وقت بگذارید و پادکست خود را تولید کنید! تنها وسایلی که نیاز دارید، برخی از تجهیزات ضبط، دسترسی به اینترنت و موضوع جذابی برای صحبت کردن است.
اگر سایت ارائهدهنده، لینک مستقیم به فایل mp3 بدهد که فقط لازم است روی لینک کلیک کنید. اگر سایت آدرس پادکست را داده، شما برای گوش دادن به پادکست به یک نرمافزار نیاز دارید، ما نرمافزار ipodder را پیشنهاد میکنیم. بعد از نصب این نرمافزار میتوانید آدرس هر پادکست را در آن وارد کنید. این نرمافزار برنامههایِ رادیوییِ آن پادکستها را بهطور خودکار دریافت خواهد کرد.
یک فایده مهم
در وبسایتهای فارسیزبان، تولید پادکستها مورد استقبال قرارگرفته است. وبسایتها از پادکست استفاده میکنند تا ترافیک سایت خود را افزایش دهند و بر مخاطبان خود بیشازپیش تأثیر بگذارند.
شما که تا اینجای متن همراه ما بودید، نظرتان درباره پادکست چیست؟ روشی جذاب به نظر میرسد، نه؟ شاید بد نباشد خودتان هم تولید پادکست را امتحان کنید. برای ساختن یک پادکست باکیفیت، ادامه این نوشته را بخوانید.
چگونه پادکست بسازید؟
برای ساختن ضبط صدا، باید 4 مرحله را پشت سر بگذارید. مرحله اول، قبل از ضبط کردن پادکست است. مرحله دوم، ساخت پادکست است. مرحله سوم، بهروزرسانی پادکست است. مرحله چهارم، کسب درآمد از پادکست است.
قبل از ضبط کردن پادکست چهکارهایی باید انجام دهید؟
بنویسید. آنچه میخواهید در پادپخش خود بیان کنید را بنویسید تا فراموش نکنید. بنویسید که میخواهید پادکستتان در چه زمینهای باشد؟ طرح کلی و چهارچوب محتوا با نوشتن به دست میآید. به برخی پادکستهای مشهور گوش دهید تا سبک و لحن و محتوایشان را حس کنید. طرح کلی به شما کمک میکند تا توقفهای ناگهانی حین ضبط به حداقل برسد.
ابزارهایِ ضبط صدا را تهیه کنید.
میکروفون، کامپیوتر یا لپتاپ، بلندگو و برنامه ضبط و ویرایش صدا از ابزارهایی هستند که برای ضبط صدا به آنها نیاز دارید. میکروفون ضد نویز و میکروفون نوع دینامیک، با دقت بیشتری فرکانسهای صدا را برداشت میکنند.
نرمافزار خود را انتخاب کنید.
در سیستمعامل Mac، میتوانید با Garageband ضبط کنید. در سیستمعامل ویندوز، بستههای نرمافزاری رایگان مانند Audacity، نرمافزار Radio Avagah و نرمافزار Adobe Audition وجود دارند که در این کار به شما کمک میکنند.
برای ساخت پادکست، محتوای خود را آماده کنید.
نوشتههای خود را کنار هم بچینید و آنها را مرور کنید. ارزشی که میخواهید به مخاطبتان انتقال دهید چیست؟ این موضوع را بار دیگر برای خود مشخص کنید. این فایل صوتی برای مخاطب شما اهمیت زیادی خواهد داشت و برای او منبع و مربی محسوب میشود.
صدایتان را ضبط کنید.
زمانی که نوشتههای شما به صدا تبدیل شوند، پادکست شما به وجود میآید. دستنوشتههایتان را بخوانید. صحبت کنید؛ همانطور که میخواهید در ضبط نهایی حرف بزنید.
آزمون نهایی و تولید فایل صوتی نهایی را انجام دهید.
حالا وقت آن رسیده که آزمون نهایی را ضبط کنید و فایل صوتی نهایی را تولید کنید. فایل نهایی را در کامپیوتر شخصی خود ذخیره کنید. حتماً فایل شما باید به فرمت 3 mp باشد. سرعت kbps128 و 256 kbps برای فایل صوتی شما مناسب هستند.
فایل صوتی خود را شناسنامهدار کنید.
نام فایل صوتی، نام پادکست و تاریخ ضبط آن را بر روی فایل صوتی خود حک کنید و آن را شناسنامهدار کنید. برای پسزمینه پادکست خود، تصویری باکیفیت و جدید انتخاب کنید.
پادکست خود را روی اینترنت قرار دهید.
دستهبندی پادپخش خود را پیدا کنید. مطلبی در سایت خود بنویسید. عنوان مطلب باید با عنوان قطعه ضبط صدای شما یکی باشد. محتوا باید با “نمایش متون” یا “شرح” تمام شود. در نوشته خود، کمی درباره آنچه در پادکست میگویید بنویسید. در پایان مطلب، لینک مستقیمی از فایل صوتی خود بگذارید.
از پادکستهای خود درآمد کسب کنید.
فروشگاهی اینترنتی راهاندازی کنید تا مخاطبینتان با پرداخت مبلغی، بتوانند پادکست شمارا دریافت کنند. توجه داشته باشید که ضبط صدای شما باید از پادکستهای رایگان موجود در بازار باکیفیتتر و کاربردیتر باشد. میتوان در پادکست خود، از تبلیغات شرکتهای مختلف نام برد و درازای آن از آنها مبلغی دریافت کرد.
با تولید پادکست چگونه میتوان نرخ کلیک را افزایش داد؟
افراد در سایت حاوی پادکست عضو میشوند و به نوع خاصی از پادکستها تمایل نشان میدهند. سپس، پادپخش مستقیماً در خبرخوان او دانلود میشود. مخاطب ممکن است پس از دریافت فایل صوتیاش، هرگز وارد سایت نشوند. ما برای حل این مسئله راهحلی پیشنهاد میکنیم. پادکست را به وبلاگ یا سایت متصل کنید و نام سایتتان را مکرراً در حین پخش ذکر کنید. مخاطب به اقدام و کلیک بر لوگوی سایت شما کشیده میشود. با کلیک بر سایت، ترافیک سایت شما افزایش مییابد. میتوانید آرم و آدرس وبسایت خود را بهصورت تبلیغات بنری و جانبی صفحه در پشت زمینه صوت خود قرار دهید. این کار اثر بیشتری دارد، زیرا با پایین و بالا کردن صفحه حذف نمیشود. درنتیجه مدتزمان بیشتری با چشم و ذهن شنونده در تماس است و او را به سمت اقدام میکشاند.
در این نوشته، بااهمیت پادکست و روشهای ساخت آن آشنا شدید.
تأکید میکنیم که ساخت پادکست مثل تمام راههای تولید محتوا به تمرین نیاز دارد. از تمرین خسته نشوید. صدای خود را ضبط کنید و آن را ویرایش کنید. کار سختی نیست؛ اما به پشتکارِ شما نیاز دارد. برای مخاطب شما، صدای خودِ شما ارزش دیگری دارد؛ پس به تولید پادکست روی بیاورید.
از اینکه در این مقاله همراه ما بودید، از شما سپاسگزاریم.